Hopp til hovedinnhold

Bruksbåter

Småbåter og frakteskuter brukt langs kyst, inn i fjorder, på vann og elver kaller vi for bruksbåter. Disse hadde sin storhetstid før motorbåtene tok over. Enkelte båttyper, noen med tradisjoner tilbake til jernalder, er likevel fortsatt i bruk.

  • 1/1
    Gravdalsbåten fra Laksevåg (original). Benyttet når herskapet skulle på bytur. Foto: Silje Katrine Robinson / Stiftelsen Museum Vest

I et land med dårlige eller ingen veier, var det sjøen som bandt mennesker sammen. Båten var helt nødvendig for å komme seg fram i et øy- og fjordlandskap som vårt, og båtene utviklet seg ulikt i ulike deler av landet, avhengig av lokale forhold og bruksområder. 

Museet har en større samling båtmodeller, basert på Bernhard Færøyviks (1886-1950) omfattende dokumentasjon og oppmåling. I tillegg kommer flere småbåter i full størrelse, primært fra vestnorge, herunder et vakkert eksemplar av en Oselvar bygget ved Søvik og Sønners Båtbyggeri på Os i 1938, en nybygget Nordlandsbåt og den såkalte Gravdalsbåten i original.

Praktisk informasjon

Museet er tilrettelagt for bevegelseshemmede. Parkering ved hovedinngang. Heis og egnet toalett tilgjengelig. Rullestol til utlån.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2