Bergensfjord – Atlanterhavsdamper i krig

Velkommen til et spennnede foredrag på museet om "lykkeskipet" Bergensfjord, en atlanterhavsdamper i krig.

Den norske handelsflåtens skip og sjøfolk var Norges viktigste bidrag til å vinne kampen mot nazismen og fascismen – skip som ikke var krigsskip, sjøfolk som ikke var soldater. Og Den norske Amerikalinjes passasjerdamper Bergensfjord ble flaggskipet i denne flåten, disponert av London-regjeringen gjennom statsrederiet Nortraship.
Bergensfjord gikk ut fra hjembyen Bergen med kurs for New York 7. april 1940, knappe to dager før den tyske okkupasjonen. Over de neste fem årene fraktet skipet og dets norske mannskap allierte tropper fra mange nasjoner til frontavsnitt og avgjørende slag i Nord-Afrika, Sør-Europa og Asia. Bergensfjord var i ildlinjen under invasjonene av Nord-Afrika og Sicilia, og bidro ganske direkte til Mussolinis fall, og det tysk-italienske nederlaget i ørkenkrigen. Skipets nesten mystiske evne til å seile tilnærmet uskadd gjennom bomberegn, minefelt og torpedofarer ga det tidlig kallenavnet «Lucky Bergensfjord» og «Lykkeskipet».
På grunnlag av tidligere lukkede britiske og norske arkiver forteller professor Geir Hestmark fra Universitetet i Oslo om Bergensfjords innsats og plass i den større krigshistorien, skipet der hans egen farfar var maskinist og krigsseiler.
Hestmarks bok "Lykkeskipet Bergensfjord. Verdenskrig og etterkrigsår 1939-1959" ble utgitt på Kagge Forlag AS i 2020. Boken vil være til salgs i museumsbutikken og kan fåes signert under arrangementet.
Billetter: voksne 100 kr. Studenter 60 kr. Medl. i venneforeningen gratis.