Ta med hele familien

Du kommer neppe til å angre om du velger å besøke Bergens Sjøfartsmuseum med hele familien!

Velkommen til spennende omgivelser, interessante utstillinger og en rekke aktiviteter for familien. Her er 10 ting du kan gjøre med hele familien på Bergens Sjøfartsmuseum!

 

1. Se vikingskip med dragehoder
Se store, detaljerte modeller av de fantastiske vikingskipene Kvalsund, Oseberg og Gokstad, og lær hvordan vikingene bygget sine skip. Visste du at de helt ekte bitene fra et av Norges eldste vikingskip er hos oss? Eller at Osebergskipet hadde et dragehode – eller kanskje det er et ormehode – i fronten? Eller at Gokstadskipet hadde 32 årer?

2. Tell gallionsfigurer
Se flotte figurer som har hengt i baugen (dvs. foran) på stolte skip. Men hvor mange er det egentlig på museet? Og er de damer alle sammen, slik mange tror? Tell dem: sier du rett tall, får du en gullpenge hos vakten.

3. Kikk inn i kanonen
Titt inn i løpet på en stor kanon fra 1600-tallet, funnet på sjøbunnen i Bergen. Noen mener kanonkulen som henger i Domkirkens yttervegg, er skutt ut fra akkurat denne kanonen. Det skjedde under «Slaget på Vågen» i 1665. Et kjempestort sjøslag midt inne i byen, som Bergen aldri har sett maken til – verken før eller siden.

4. Gå på rottejakt
Rotter var en gang et stort problem om bord på skip. Mannskapet hatet dem intens. De stjal av maten og ødela seil, tau og klær. Hos oss kan du være rottefanger. Finn de små hvite rottene, som har gjemt seg på de rareste steder i museet. Alle som deltar er med i trekningen om flotte premier hver uke.

5. Se en bitteliten kam laget av elefant
… eller av elefantens støttann, rettere sagt. Kammen har vært skikkelig luksus den gangen den ble kjøpt, eller gitt i gave. Eieren har kanskje tatt den med på båttur, for 300 år senere ble kammen funnet på sjøbunnen i Bergen – av en dykker fra Sjøfartsmuseet.

6. Ta et stilig bilde av deg selv
På «dekk» i 2. etasje finner du et stort ratt, i tillegg til en stor gulvstående kikkert, maskintelegraf og natthus. Lån uniforms-jakke av oss og still deg opp til fotografering!

7. Sulten? Eller trenger hode og føtter en hvil?
Ta en rask avstikker til Muséhagen (bak Naturhistorisk Museum) og spis matpakken der, eller besøk Cafe Christie (Godt Brød) like ved. Husk også å hilse på karpene i vannliljedammen. Her er mange myke gressplener hvor man kan hvile trette kropper, ta en løpetur eller lukte på blomstene.

8. Se en skatt fra havets bunn
Vi har deler av den kjente Runde-skatten, og viser alt fra gull- og sølvpenger, tissepotte og nøkler, til kanonkuler og perler. Alt kommer fra skipet Akerendam, som forliste under en kraftig storm på Sunnmøre i 1725.

9. Gå inn i dekkshuset
Har du hørt om Statsraad Lehmkuhl? Bergens stolte og gamle seilskute fra 1914. Vi har ikke hele skuten, men vi har et dekkshus fra den. Altså et hus som har stått på dekk. Det er ikke så ofte man kan gå inn i museumsgjenstander!