4. juni 1913 var en betydningsfull dag for Den norske Amerikalinje. Med D/S Kristianiafjords avreise mot New York i 1913 gikk startskuddet for rederiets nyopprettede rute til USA – en begivenhet som ikke ble forbigått i stillhet.
-
D/S Kristianiafjord på vei utover Oslofjorden. Foto: A. B. Wilse/Bergens Sjøfartsmuseum
Klokken 10 om formiddagen la Den norske Amerikalinjes første skip fra kai i Kristiania i strålende sommersol. Både konge, regjering, stortingsrepresentanter og en rekke andre prominente gjester var invitert om bord for å kaste glans over anledningen. Flere småbåter hadde tatt turen ut på fjorden for å følge det mektige dampskipet. Igjen på bryggen stod tett med tilskuere – noen for å bevitne dette store øyeblikket, andre for å vinke farvel til et familiemedlem, en kjæreste eller venn.
Den faste ruten var lagt opp med stopp i Kristiansand, Stavanger og Bergen, før den siste lange etappen til New York. Etter en ti dagers reise over Atlanterhavet skulle Kristianiafjord ankomme det lovede land Amerika.
-
Kongen ankommer rett før avgang. Foto: A. B. Wilse/Bergens Sjøfartsmuseum
Norges fremste fotograf, Anders Beer Wilse (1865-1949), var med skipet for å skildre den store begivenheten. 51 av bildene hans ble senere utgitt i albumet «Et Reiseminde S/S "Kristianiafjord"s første Tur Kristiania-Bergen den 4de til 7de Juni 1913». Direktør for Det Bergenske Dampskibsselskap, Kristofer Lehmkuhl (1855-1949), var en av passasjerene som fikk et av disse albumene i eie. Året etter Lehmkuhls død kom albumet til Bergens Sjøfartsmuseum.
Wilses blikk har vært på ærespassasjerene og deres opphold på skipets promenadedekk. På fotografiene ser vi Kong Haakon VII, regjeringsmedlemmer og representanter fra blant annet utenrikstjenesten, næringsliv og presse i det som ser ut som både lystige og forretningsmessige samtaler. Vi ser hvordan både Kristiansand og Stavanger er pyntet til fest, og at store folkemengder har møtt opp – man skulle nesten tro det var nasjonaldagen. Kristianiafjords første tur ble omtalt i aviser over hele landet. Alt dette vitner om hvilken nasjonal betydning Den norske Amerikalinje hadde.
Kvinnene fikk ikke være med på skipets første ferd langs kysten og heller ikke festlighetene i land underveis. En gruppe som kalte seg "Kristiansands Damer" sendte et telegram til Kongen som protest mot å ha blitt utelatt.
På samme tid ser vi heller ikke noe til de faktiske amerikareisende blant Wilses bilder – de som var passasjerer av helt andre grunner enn de fornemme gjestene var. Da Kristianiafjord satte kursen mot New York for første gang var det med 28 passasjerer på første klasse, 85 på andre klasse og 320 på tredje klasse. Hvem var disse passasjerene, og hvilke muligheter øynet de i enden av den lange reisen?
- 1/1
Stevnende mot Amerika. Foto: A. B. Wilse/Bergens Sjøfartsmuseum