Hopp til hovedinnhold

Seilet - viktigere enn du tror

Det er vanskelig å forestille seg vikingtidens sjøreiser uten de klinkbygde langskip med store og effektive ullseil. Seilet ble trolig tatt i bruk i nordisk skipsbygging på 700-tallet, og var en viktig teknologisk utvikling som gjorde det mulig å bygge bredere skip som Oseberg og Gokstadskipet.

Et langskip trengte et seil på omkring 120m2 og et handelsskip vel 45m2. Osebergskipet sitt seil var på omtrent 80m2 og Gokstadskipet 130m2. Til de største vikingflåtene, som flåten til Knut den mektige tidlig på 1000-tallet, trengte man samlet opp til 1 millioner m2 seil til alle skipene totalt.  Når vi vet at det krevdes vel 3,5 årsverk å lage et 150m2 stort seil, så forteller det oss at seilet var vel så verdifullt som selve skipet i vikingtiden.

I utstillingen kan du se en original mastefisk, en konstruksjonsdetalj i vikingskipet som var en forutsetning for mast og seil; en forsterkning i tykt dimensjonert trevirke som holdt masten oppe. Vi viser deg også 1000 år gamle tekstilredskaper, som ullkam, håndtein og vevsverd - typiske verktøy brukt til å produsere seil i vikingtid.

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2